Oldal kiválasztása

Rólunk

A CSILLAGVIRÁG-2001 Alapítvány, alapító okirat szerinti célja: olyan humán szolgáltatás megvalósítása, melynek tevékenységi köre néphagyományainkon alapuló emberformálás, közösségteremtés – nemre, korra, végzettségre, állampolgárságra való tekintet nélkül – testi-lelki-szellemi egyensúly megteremtésével. A cél szellemében működő tanműhelyek, alternatív óvoda, iskola létrehozása, táborok, játszóházak, szakmai továbbképzések és egyéb programok szervezése, vezetése.

Napjainkban a gyermekek (és felnőttek) többségének nagyon kevés lehetősége van néphagyományaink megismerésére és személyes átélésére. Az iskolákban alaptantervünknek nem része sem a szellemi sem gyakorlati örökségünk. Különösen hiányoznak azok a lehetőségek, ahol a család együtt vehet részt.

Alapítványunk célja e hiányosságok pótlása. Napjainkban a gyermekek (és felnőttek) többségének nagyon kevés lehetősége van néphagyományaink megismerésére és személyes átélésére. Az iskolákban alaptantervünknek nem része sem a szellemi sem gyakorlati örökségünk. Különösen hiányoznak azok a lehetőségek, ahol a család együtt vehet részt. Alapítványunk célja e hiányosságok pótlása.

Társadalmi hatás

Alapítványunk tevékenysége révén a családoknak, akár együtt is, lehetőségük adódik önnön elfeledett kultúrájuk megismerésére, elméletben és gyakorlatban is. A közös játék, éneklés, kézművesség, erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez való tartozást, fejleszti a gyermekek készségeit, képességeit, türelmüket, figyelmüket, mozgáskészségüket.

Összefoglalva, úgy fizikálisan, mentálisan mint szociálisan jó hatással van a benne résztvevőkre. Az alapítvány 2001. óta működik e célok érdekében. 2014-ben a régi kuratórium lemondott, helyébe új kuratórium állt fel. Az átadás átvétel időszaka után az új kuratórium újult erővel szeretne az alapítók által megfogalmazott célok szellemében dolgozni. Kiemelt feladatnak tekintjük a gyermekekkel és családokkal való foglalkozást, a néphagyományok átörökítését, melynek szellemében a környezettudatos magatartás kialakítását, a szabadidő hasznos eltöltését. Az átmeneti időszakban felmértük, hogy milyen társadalmi igények merülnek fel az alapítvány új székhelyének környezetében. Az tapasztaltuk, hogy nincs olyan műhely ahol igényes, hagyományőrzésen alapuló, a népművészetünk különböző ágaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, úgy, hogy személyesen, gyakorlatban is elsajátíthassák az alapokat.

Alapítványunk segítségével jött létre 2017-ben egy nagyszabású nemezkiállítás, mely a hagyományon alapuló nemezmunkák mai felhasználását mutatta be. A kiállításnak a Bozsó Gyűjtemény adott helyet 2017. április 31-én. Vidák István Népművészet Mestere 70 éves életmű kiállítására került bemutatásra a Pesti Vigadóban augusztus 2. és szeptember 15. között, melynek szervezésében alapítványunk is részt vett.. A kiállítások megszervezése és szélesebb körben való megismertetése lelkes önkénteseink munkáját dicséri. 2017-ben Hímzett nemez címmel, országos nemezművészeti továbbképzést tartottunk, NKA támogatással.

Képek alapítányunk életéből