Oldal kiválasztása

Továbbképzésünket főleg haladó nemezkészítőknek ajánlottuk, de nagy örömünkre szolgált, hogy több alkalommal is, gyermekek is érkeztek a tanfolyamra, szüleikkel együtt.  Minden alkalommal, az adott témához illő filmet, vagy diákat vetítettünk. Ezzel is igyekeztünk hallgatóink ismereteit bővíteni. Könyvbemutatókat is tartottunk a nemezkészítés különböző témáiban. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak új technikákat tanuljanak, hanem az elkészült tárgyak kapják meg funkcióikat a mai életben. Legyenek szívesen, örömmel használt egyedi ajándékok az ünnepekre és a mindennapi életben. Összesen 6 alkalmat hirdettünk meg, melyekre szép számmal jelentkeztek, összesen 65 fő.

ESKÜVŐ, SZÜLETÉSNAP (selyem nemez vállkendő)
2018.szeptember 29. 8.fő (haladó nemezkészítők)

A továbbképzéskor a résztvevők eddigi nemezkészítő tudására alapoztunk. Apróbb nemez tárgyakat már mindenki készített, de ez a technika még mindenkinek új volt. Az első 2 órában mindenki választhatott szép színes alapanyagok közül és megtervezhette ünnepi sálát/vállkendőjét,majd megtanulták beledolgozni a mintákat az alapanyagba és készre gyúrni a sálakat.

MINDENT A BABÁMNAK (nemezkészítés gyerekekkel)
2018.október 13. 12 fő

Több születendő babának készült puha babatakaró, finom merinó gyapjúból. Erre a foglalkozásra gyermekek is érkeztek, szüleikkel. Fontosnak tartjuk, hogy a továbbképzésben gyerekeknek is adjunk lehetőséget. Minden gyermek elhozhatta a babáját, és a baba számára készítettünk kicsi takarót, sapkát, kiscipőt, kicsi mellényt. Így a gyermekek kicsiben megismerkedhettek az alapvető munkamódszerekkel.

AJÁNDÉK KARÁCSONYRA (mécsestartó, angyal, ékszerek, nemezjátékok)
november 24. 12 fő

Szülők és gyermekek együtt készültek a Karácsonyra, kicsi meglepetésekkel szeretteiknek. Kiegészítésül gyertyát is készítettünk méhviaszból.

TÁSKA, TOK
2019.02.02. 13 fő.

Ezen az alkalmon megtanulhattak a résztvevők különböző ünnepi táskák tervezését és elkészítését. A táskákhoz pántot, lehajtót is készítettünk, a biztonságos záródás érdekében mágnes kapcsokat varrtunk észrevétlenül a táskák belsejébe. Díszítésükre különböző mintákat és anyagokat is használtunk.Az egybenemezelt táska elég nagy kihívást jelent még gyakorlott nemezkészítőknek is, mivel kifordítva készül. A nagy létszámú csoport türelmesen kivárta, míg mindenki beéri a többieket és lépésről lépésre együtt haladtunk. Szép eredmények születtek, mindenki elégedetten távozott és sokat profitált a továbbképzésből.

ŰLŐLAP EGYEDI MINTÁVAL
2019. február 9. 14 fő

A legtöbb szék hűvös, kemény. Egy egyedi mintás nemez lap kényelmesebbé és szebbé teszi a széket. A résztvevők megismerték az kivágott elő-nemezből készülő mintakirakás ősi és takarékos módszerét. Tervezési rész után, mindenki készíthetett egy 50 x 50 cm kiinduló méretű ülőlapot. A közös munka során együtt kellett hengerelni a párnákat, énekszóra, amíg azok elérték a kész méretet. Nagy kihívást jelentett az élek visszahajtása és eldolgozása, valamint a minta belenemezelése az alapba, de mindenkinek sikerült.

NEMEZ ÜLŐLAP (haladó nemezkészítők)
2019. február 10. 6 fő

A résztvevők megismerkedhettek a türkmen minta sajátosságaival. tervezés után készíthettek egy 80×80 kiinduló méretű nemez lapot.

Mindent a babámnak

Táska, tok

Ülőlap egyedi mintával