Oldal kiválasztása

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap/ CSILLAGVIRÁG-2001 Alapítvány

Szakmai szervezők és vezetők: Nagy Mari – Vidák István Népművészet Mesterei

MMA köztestületi és rendes tagja

Helyszín:  NAPRAFORGÓ NÉPMŰVÉSZETI MŰHELY

Kecskemét Napraforgó u.2.

 

JÚNIUS 3 PÉNTEK : NÖVÉNYI FESTÉS: Vidák István – Nagy Mari: Előadás: Növényi festés. Gyűjthető növények-mikor és hol? Vásárolható alapanyagok (hol?), a pácok és adalékanyagok jelentősége. A kék és zöld szín festése. GYAKORLAT: Növénygyűjtés a Csalánosi erdőben. Sárga, barna, zöld, vörös és kék színek festése. Hogy fessünk a konyhában kis mennyiségeket.

JÚNIUS 4 SZOMBAT: DÚCNYOMÁS, INDIGÓ FESTÉS: ELŐADÁS: VIDÁK ISTVÁN: A dúcnyomás régisége. Az indigó előfordulása, feldolgozása, használata. A dúcnyomás és az indigó használata Indiából származik. Előadásában erről számolt be, – gazdag képanyagot bemutatva – Vidák István, aki 2010-2020 között minden évben a gudzsarati dúcnyomó műhelyekben tanulmányozta a témát.

MEDE ILONA: ELŐADÁS: a természetes indigófürdő és a vegyszer nélküli nyomópép. Örömmel hívtuk meg Mede Ilonát aki a világhálón talált rá a vegyszer nélküli módszerre. Ezt osztotta meg velünk előadásában és gyakorlatban.

GYAKORLATI FOGLALKOZÁS: Indigófürdő készítés gyümölcscukorral, vegyszer nélküli nyomópép készítés szójaliszttel és használata. Egyéni munkák (kis lapok zacskó, kis terítő) mintázása majd megfestése.

JÚNIUS 5. vasárnap

9-12: NÖVÉNYI FESTÉS: Szelesné Kása Ilona Népi Iparművész

Szelesné Kása Ilona a Lakiteleki Általános Iskola tanára. Példamutató az a tevékenysége, ahogy a művészeti nevelést megvalósítja az iskolában. Táborunk résztvevői részben tanárok, örömmel fogadták Ilona beszámolóját és gyakorlati bemutatóját.

ELŐADÁS: Növényi festő kiskert kialakítása és felhasználása gyermekekkel Lakitelken.

GYAKORLATI FOGLALKOZÁS: Növényi tinta készítés és felhasználása. Mintalapok festése, írásgyakorlatok nádtollakkal. Szövés tervek kiszínezve.

14 -18-IG:

Délután elkezdtük a szövés-fonás előkészítését. Itt kapcsolódott be a tábor munkájába Barcsik Ibolya Népi Iparművész. Három különböző szövőszéket készítettünk elő. Így lehetőség nyílt arra, hogy a felvetés különböző módszereivel ismerkedhessenek a résztvevők.

Mivel a szövőszékeken egyszerre csak hárman tudtak dolgozni, így lehetőség volt kereten és szádfán (madzagszövő fa) szőni.

NAGY MARI: FELVETÉS keretre, szádfára, majd szövés

VIDÁK ISTVÁN: ujjakon való szövés változatai. Hétszálas körmön fonás, az un. Kabuli szövés

JÚNIUS 6. Hétfő.  SZÖVÉS – FONÁS

Fontosnak tartottuk, hogy a résztvevők azzal is megismerkedjenek, hogy a gyapjúból (más esetben kenderből, lenből) hogyan lesz fonal. Ezt mutatta be, majd tanította BORS FRANCISKA Népi Iparművész ’gyalogorsón’, majd rokkán. A felvidéki Palik Klára, aki résztvevője volt a tábornak, saját gyapjúját is elhozta. Elmondta, hogy merinó birkái vannak, azok gyapját ő mossa, farkasolja, kártolja – így kapja meg azt a bundagyapjút, amit rokkán megfon, illetve nemezt készít belőle. Eljött, hogy a növényi festést is megtanulja.

Fontos része volt ez a tábornak, hiszen legtöbbször kész anyagból dolgozunk, a folyamatot már nem tudjuk. A legtöbb szövő már a felvetést sem tanulja meg,  lehet rendelni Pápán. Így vész el az a csodálatos tudás, hogy „ három szál – az egy ige- tíz ige – az egy pászma”.

A napot a délután érkező zenészek tették teljessé. Először ők is bekapcsolódtak az újjakon való szövésbe. (Jó torna az a zenész ujjainak is.)

Moldvai énekekkel és tánccal fejeztük be a napot.

JÚNIUS 7. Kedd. SZÖVÉS – FONÁS

A növényekkel megfestett gyapjúfonalakból folytattuk a különböző szövéseket. A szövőszéken nem fejeződtek be a munkák, így többen visszajöttek a nyár folyamán, hogy a megkezdett darabokat befejezzék.

Tovább folytatódott a fonás gyalogorsóval, ennek is többféle változatával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Célunk volt a növényi festés és a szövés-fonás gazdag tárának megismertetése, abban a reményben, hogy a résztvevők tovább folytatják és tovább is adják majd az ő tanítványaiknak.

A résztvevők száma 24 fő volt, magyar állampolgárok, 1 fő szlovákiai magyar.

Sipos Istvánné, elnök

Nagy Mari – Vidák István, A tábor szakmai vezetői