Oldal kiválasztása

Országos Nemezművészeti Továbbképzés

2017. április 28 – május 1.

Téma: A hímzett nemez Előadók és gyakorlati foglalkozást vezették: Beszprémi Katalin- Népi Iparművész Vidák István – Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja Nagy MariNépművészet Mestere Meglepetés vendég: Maxumkizi Ongajsa kazak nyelvész Helyszín: Kecskemét, Napraforgó u-2. „ Napraforgó Kézműves Műhely” A résztvevők köre: Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, a téma iránt érdeklődő nemezkészítők. Résztvevők száma a tanfolyamon: 15 fő volt. Az előadáson 24 fő vett részt. Az elméleti és gyakorlati továbbképzés tárgykörei:

A magyar hímzés hagyományok felhasználása nemezen. Április 28-29.

Előadó és a gyakorlatot vezeti: Beszprémi Katalin- hímzés oktató, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője. Előadás: Magyar hímzéshagyományok, melyek alkalmasak a nemezen való felhasználásra. Az előadást a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben rendeztük meg, ez által nemcsak a tanfolyam résztvevői, hanem tágabb közönség részére is nyitott volt. Gyakorlat: hímzett nemez tárgy, magyar hímzéssel. Közös munkával készítettek el a résztvevők egy nagyobb nemez lapot. Ezt osztották el a szerint, ki mit kívánt készíteni. Lehetőség volt nemez deréköv, tarsoly, kis táska készítésére. A foglalkozás vezető különböző hímzéstechnikákat tanított, melyeket a tárgy mérete és formája szerint alkalmaztak a résztvevők. Sok gyönyörű hímzés motívumot mutatott be, ezek közül lehetett választani. Fontos volt egy-egy motívum részlet kiválasztása, kicsinyítése vagy nagyítása, úgy, hogy a készülő tárgy harmonikus és szép legyen.

Kirgiz és kazak hímzett nemezek. Április 30.-május 1.

Előadás: A kirgiz hímzett nemezek régisége. A leggyakrabban használt tárgyféleségek. Takarók, zsákok, kalaptartók, fejfedők jellegzetességei. Az öltésfajták elnevezése, munkamódszer. Eszközök, színvilág, mintavilág. A mai felhasználás lehetőségei. Ebben a szakaszban több előadást is tartottunk, a fenti témákban.(Nagy Mari és Vidák István). Kazak vendégünk Makszumkizi Ongajsa, a hagyományos kazak-kirgiz életformáról, az asszonyok és a gyermekek életéről, a hímzett tárgyak használatáról, a minták jelentéséről mesélt, abból az időből, amikor még nemezsátrakban éltek. Gyakorlat: Nagy Mari és Vidák István vezetésével: A csoport együtt készített egy nagy nemez lapot, majd ezt vágták szét a szerint, ki milyen tárgyat készített. Lehetőség volt: szabott varrt sapka, táska, öv, tarsoly készítésére. Sík lapból – térbeli forma:  Táska, tok. A munka menete: tervezés, előrajzolás összevarrás kettős láncöltéssel (ilmedosz). A minta varrása: keretező tűző öltéssel (szekirme), a minta kitöltése letűzött ferde öltéssel (ibasztürma). Összegezve a tanfolyam nagyon sikeres volt. A résztvevők gazdag tudásanyaggal, szép tárgyakkal és élményekkel térhettek haza.

A RÉSZTVEVŐK NÉVSORA

 1. Szabados Margit – Kecskemét
 2. Leskovszky Katalin – Kecskemét
 3. Baja Krisztina – Budapest
 4. Ducza Andrea – Szeged
 5. Nagy Teréz – Budapest
 6. Tekes Ágnes Nóra – Kecskemét
 7. Makai Nóra – Kecskemét
 8. Kiss Gabriella – Kecskemét
 9. Balogh Éva – Nagykőrös
 10. Bodoglári Ilona – Kecskemét
 11. Kelemen Katalin – Paks
 12. Vidák Anna – Kecskemét
 13. Pereczes Hanna Virág – Kecskemét
 14. Pereczes Márton – Kecskemét
 15. Csorba Gabriella – Kecskemét