Oldal kiválasztása

,,Kultúrát nem Iehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának” Kodály Zoltán

Napjainkban a gyermekek (és felnőttek) többségének nagyon kevés lehetősége van néphagyományaink megismerésére és személyes átélésére. Az iskolákban alaptantervünknek nem része sem a szellemi sem gyakorlati örökségünk. Különösen hiányoznak azok a lehetőségek, ahol a család együtt vehet részt. Alapítványunk célja e hiányosságok pótlása.

Időpont: 2017. augusztus 23-27.
Helyszín: Tiszasas, Pitypang Alapítvány alkotóháza
Táborvezető: NAGY MARI textilművész, Népművészet Mestere

A foglalkozásokat vezette: Monzák Péter drámapedagógus, Bodoglári Ilona játékvezető, Nagy Mari nemezkészítő, (önkéntes segítő munkatársak: Vidák Anna nemezkészítő, ifj. Vidák István nemezkészítő, Vidák István textilművész)

Táborunkba felnőttek és gyermekek, nagymamák, nagypapák, anyukák, apukák vettek részt, összesen 35 fő. A programok terveinknek megfelelően zajlottak, ehhez az időjárás is nagyon kedvező volt. A közös együttlétek különböző színterei, nagyon hamar, egymás ismerő és kedvelő közösségé kovácsolta össze a résztvevőket.

A reggeli mozgásos, énekes és sportjátékok után különböző kézműves
mesterségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. A csoport kedvenc énekei lettek: Lefelé folyik a Tisza, és az átal mennék én a Tiszán című dalok.

A gyermekek világoskék pólókat kaptak, a foglalkozásokon és a Tisza parton is viselték. Ezzel is erősíteni kívántuk összetartozásukat. Az utolsó napon, ezeket a trikókat is batikolással díszítették és emlékként elvihették.

Kézművességben főleg a batikolás egyszerű szövés-fonás és a nemezkészítés volt népszerű. A batikolást és a nemezkészítést mesemondással, a mesék alapján rajzolással festéssel – azaz tervezéssel vezettük be. A gyermekek kedvec meséje volt a „Tündértó titka”, melynek történetét batikolt és nemezelt képeken is megörökítették.

Ebéd után kerékpárral mentünk a Tisza partra, útközben festőnövényeket gyűjtöttünk. a parton nagyszerű közös játszás alakult ki. A csodálatos szürke homokban nagy várak épültek, versenyt furultak a vízbe. A kellemes hőmérsékletű vízben voldogan úsztak, pancsoltak, labdáztak, halacskáztak a gyermekek és felnőttek. Természetesen mostunk gyapjút, majd növényekkel megfestettük. Meglepetésvendégünk Vidák Isván a Tisza parton tanította a különböző növényi játékok készítését. Egy alkalommal ellátogattunk a falu szélén lévő állatsimogatóba, ahol többek között a juhokkal és birkákkal is megismerkedhettek a gyerekek, melynek gyapjúját mostuk, festettük és nemezeltünk belőle.

Vacsora után közös éneklé, dramatikus játékgyakorlatok és mesemondás zárta a napot.

Négy mesével ismerkedtek meg a gyerekek :Jakab és a zab, Acélgyűrű, A táltos kanca és a libapásztorlány, Tündértó titka. Ezeket a gyermekek bevonásáva az „interaktív mesefeldolgozás” eszközeivel, saját megélt élethelyzeteikre és élményeikre alapozva dolgozták fel, illetve rajzokon,. a batik és a nemezmunkák mintáinál felhasználták.

Elképzelésünk, hogy a három generáció együtt tevékenykedjen, játszszon alkosson, maximálisan sikert aratott. A résztvevők meindegyike jelezte, hogy jövőre is szeretne részt venni a táborban.